Fogkő eltávolítás | Vitalitás Fogászati Központ

A fogkőeltávolítás fontossága

Sok esetben bebizonyosodott, hogy pácienseink nagy része nem tudja a fogkő kialakulásának okait, illetve azt, hogy mi is az a fogkő. Nem tudják, hogy egy kialakult, kezeletlen fogkő mennyi szövődménnyel járhat és ezért nem is tartják fontosnak ezt a beavatkozást.

Az el nem távolított fogkő ínygyulladást, ínysorvadást és fogszuvasodást eredményez, ezért nagyon fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás, mert a lepusztult íny és a csont már nem tud visszanőni. Továbbá a fogkő kellemetlen leheletet és esztétikailag zavaró elszíneződéseket is okozhat.

A fogkő-eltávolítást ajánlott félévente elvégeztetni, ha nem vagyunk annyira hajlamosak a fogkőképződésre, akkor évente. Előfordulhat azonban, hogy 3 havonta javasolt megjelenni dentálhigiénikusunknál. Ez függ a genetikai adottságoktól, a szájhigiéniától, valamint az életmódtól (dohányzás, túlzott kávé, bor fogyasztása).

A fogkő a lerakódott és kikristályosodott szennyeződés a fogakon, ami a nem megfelelő, vagy nem rendszeres szájápolás folyománya. A fogkő kialakulása minden embernél más és más időintervallum alatt következik be, mivel genetikai tényezők is közrejátszanak, így vannak, akiknél gyakrabban, vannak, akiknél ritkábban van szükség a fogkőeltávolításra.  A fogkő kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal gyulladás kialakulásának.

A fogkő jellemzően ott képződik, ahol a nyálban lévő ásványi anyag koncentrációja a legnagyobb. Elsősorban a felső oldalsó fogak külső felszínén, és az alsó front fogak belső, nyelv felőli részén jön létre először mivel ezeken a területeken van a száj nyálmirigyeinek beömlőnyílása.
A kikeményedett fogkő fogkefével már nem távolítható el. A fogkő folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz, és ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is emelkedni fog a szájban.

Az el nem távolított fogkő ínygyulladást, ínysorvadást és fogszuvasodást eredményez, ezért érdemes mielőbb leszedetni, mert a lepusztult íny és a csont már nem tud visszanőni.

A fogkőlevételt depurátorral, azaz ultrahangos fogkő eltávolítóval végzik. Ezután ha szükséges egy homokfúvás következik, mely a kevésbé hozzáférhető, kis rések tisztításához szükséges, eltávolít minden elszíneződést, lerakódást.  A folyamat végén egy érzékenységcsökkentő pasztás fogpolírozással zárul le a teljes fogtisztítás.
A fogkőeltávolításra ritkábban van szükség, ha kellőképpen odafigyelünk szájüregünk higiéniára. A fogkő kialakulásában nagy szerepet játszik az életvitel minősége. Dohányzás, túlzott kávé és bor fogyasztása során gyorsabban alakulhat ki elszíneződés, fogkő a fogakon. Fontos a napi rendszeres, alapos fogmosás, a fogközök tisztítása interdentális fogkefével vagy fogselyemmel.

Fontos felhívni a páciensek figyelmét, hogy fogkőlevétel után előfordulhat fogérzékenység. A tisztítás után szabaddá válnak a fogak dentin csatornái. A gyógyulási folyamat akár pár hetet is igénybe vehet legyünk türelmesek. Nagyon elhanyagolt szájhigiéniai esetén előfordulhat, hogy a sok fogkő szövődménye több fertőzést is okozhatott, ilyenkor más fogászati beavatkozásra is szüksége lesz a páciensnek.

Fogkőszedés utáni érzékenység esetén pár napig kerülni érdemes a keményebb ételeket, ha az ínyünk érzékenyebb. Dohányzó pácienseknek külön ki kell emelni, hogy a kezelés után ne dohányozzanak 1-2 napig.
Érdemes a kezelés után puha(soft) vagy extra puha (extra soft) fogkefét használni. Fogkrémből használjunk pár hétig olyat, ami fogérzékenységet csökkenti, valamint öblögessünk gyulladáscsökkentő szájvízzel. Kerüljük az olyan ételeket, italokat, amelyek megszínezik fogainkat.

A fogkőeltávolítást ajánlott félévente elvégeztetni, ha nem vagyunk annyira hajlamosak a fogkőképződésre, akkor évente.