Mikroszkópos gyökérkezelés | Vitalitás Fogászati Központ

“Más a nézés, meg más a látás. Nézni mindegyike tud. Látni nem.” - írja Gárdonyi Géza.

Amikor a fogászati mikroszkópot használjuk, éppen ezt éljük át. Míg a legtöbb fogorvos nagyító nélkül dolgozik és csupán saját szemére hagyatkozhat, a mikroszkópos fogászat a részletek egész kis világát tárja fel nekünk. A mikroszkóp segítségével mindent tökéletes megvilágításban láthatunk és akár 20-szoros nagyításban. Vagyis amit az átlagember 1 mm-nek érzékel, azt az optikán keresztülnézve akár 2 centiméternek láthatjuk, érzékelve annak minden részletét. De miért fontos ez, ha fogakat gyógyítunk? A konzerváló fogászat lényege, hogy igyekezzünk minden ártalmas baktériumot elpusztítani és a visszafertőzést megakadályozni.

A baktériumok számára egy szabad szemmel nem látható rés vagy pontatlanság is egy nyolc sávos autópálya, amin keresztül megfertőzhetik a fogat. Minél pontosabban dolgozunk, annál kisebb az esély a baktériumok bejutására, ami a fogpótlás, tömés vagy gyökérkezelés sikertelenségéhez vezetne. Ebben a harcban segít minket a mikroszkóp az által, hogy láthatóvá teszi, amit az emberi szem nem láthat.

Dr. Forster András– a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

Elsődleges cél a fog megmentése! A fogfájás hátterében a leggyakrabban a gyulladás és a szuvasodás áll. Ezek az esetek legnagyobb részében kezelhetők, ám nem mindegy milyen eséllyel „futunk neki”.

Mi a különbség a hagyományos gyökérkezelés és a mikroszkópos endodontia között?

A válasz egyszerű. A jobb látás képessége. Tökéletes, közvetlen megvilágítás és akár 20-szoros nagyítás. Ezek a képességek segítenek szó szerint a fog belsejébe látni és az ott létrejövő kóros elváltozásokat kezelni, illetve észrevenni az anatómiai jellegzetességeket. Kontrollálni csak azt tudja a fogorvos, amit lát. Önmagában a mikroszkóp azonban még nem elég. Tudni kell mit látunk, vagyis az orvosnak képzettnek kell lenni és rendelkezni kell azokkal a modern gyökérkezelő eszközökkel, amelyek segíthetnek a felfedezett problémák megoldásában.

A gyökérkezelések jelentős része három alapvető okból sikertelen:

 1. a tiszta műtéti terület kialakításának hiánya (kofferdam izolálás elhagyása) miatt baktériumok jutnak a nyálból a fogba.
 2. nem fedezik fel az anatómiai jellemzőket, mert azok szabad szemmel nem láthatóak, így gyakran kezeletlen gyökércsatornák maradnak vissza, amelyek tele vannak baktériumokkal.
 3. a foganyag túlzott elfúrása miatt létrejövő törés problémája. A túlzott foganyag elvételre pedig legtöbbször a látás hiánya miatt van szükség. Ezeket a problémákat - megfelelő használat mellett - a mikroszkóp megoldja és sokkal nagyobb az esély a fog megmentésére.

Sikertelenül gyökérkezelt fogak

A közhiedelem szerint egy gyökérkezelt fog öt évnél nemigen tart tovább. Tény, hogy a hagyományos megközelítésben gyökérkezelt fogak esetén sok gyökércsatornában maradnak baktériumok, máskor pedig a gyökércsatornák azért nem kerülnek feltárásra, mert a fogorvos nem látja őket. Ilyen esetekben néhány év múlva gyulladás alakul ki a fog gyökere körül.

Ezeknek a fogaknak a jelentős része azonban megmenthető

A régi gyökértömés eltávolítása, a gyökérkezelés korrekt elvégzése és egy új lezárás (gyökértömés) valamint egy jó minőségű felépítés (korona, onlay, overlay, tömés) lehetőséget ad arra, hogy a gyökér körüli fertőzést a szervezet eltávolítsa. A fog ez esetben még hosszú évekig képes teljes értékű működésre és nem kell tartani a fogfájás újbóli megjelenésétől.

Betört műszerek esetén

Egy elrontott gyökérkezelést már sokkal nehezebb kijavítani, mint jól elkezdeni, így azt javasoljuk, hogy a gyökérkezeléseket már eleve egy képzett szakember végezze, egy jól felszerelt rendelőben. Ha azonban mégis megtörténik és egy gyökérkezelő műszer beletörik a gyökércsatornába, még mindig nincs minden veszve. A műszer eltávolítása a gyökércsatornából nehéz művelet, amely a rengeteg foganyag elvesztése miatt sok esetben nem teljes értékű fogat hagy maga után. Ezért az elsődleges stratégia gyakran a műszer bent hagyása és a mellette való elhaladás. Amennyiben ez lehetséges, úgy jó esély van a gyökércsatorna fertőtlenítésére és a fog hosszú távú megtartására. A bent maradt fém elzártan a fog belsejében nem tud semmilyen ismert problémát vagy betegséget okozni.

Miben jobbak a mikroszkópos tömések, koronák, héjak, betétek, mint a szabad szemmel készülő helyreállítások?

Ismereteink szerint 0,05 mm az a kritikus pontosság, amit el kell ahhoz érni egy korona szélének a foghoz való illeszkedésnél, hogy a baktériumok ne tudjanak nagy mennyiségben bejutni és betegséget okozni. Szabad szemmel körülbelül 0,2 mm a legkisebb érzékelhető különbség. Amit nem látunk, azt pedig nagyon nehéz irányítani. Ha többet látunk, akkor pontosabban tudunk dolgozni, tehát jó eséllyel tartósabb fogakat tudunk építeni. Ezért is merünk dupla garanciát vállalni minden mikroszkóppal készülő helyreállításra!

Mi a célja a mikroszkópos gyökérkezelésnek?

 • Hogy a gyulladás okozta fájdalom azonnal megszűnjön, és ne kínozza Önt tovább
 • Hogy fogai hosszútávon panaszmentesek maradjanak
 • Hogy sikeresen kezeljük az esetleges gócbetegségeket, melyek komoly panaszokat okozhatnak Önnek
 • Hogy elkerüljük a gyökércsúcs-eltávolítást
 • Hogy elkerüljük a foghúzást

A mikroszkópos kezelések előnyei

 • Segít a pontos anatómia feltérképezésében és az egyéni változatok észrevételében
 • Kevesebb az ép foganyag eltávolítása
 • Pontosabb anyagbehelyezés és kidolgozás
 • A hibák észrevétele
 • A régi, már nem tökéletesen funkcionáló gyökértömések tökéletesebben eltávolíthatóak
 • Betörött műszerek kezelésére nagyobb esély
 • A kezelés lépéseit a kezelőegységre szerelt monitoron élőben lehet követni.

Mikroszkópos kezelés hátrányai

Szigorúan orvosi értelemben véve nincsenek hátrányai csak előnyei egy ilyen kezelésnek. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy elmondjuk milyen kihívásokat támaszt a mikroszkóp használata a személyzet vagy a paciens felé.

 • Hosszabb a kezelési idő. Mivel többet látunk, többet is kell dolgoznunk, hogy kellően tiszta legyen a kezelt fog.
 • Magasan képzett orvost és asszisztenst igényel. Attól mert valami vásárol egy mikroszkópot, még nem lesznek sikeresebbek a kezelések, amiket végez, ha nincs a szükséges kézügyességnek és szakmai ismeretanyagnak a birtokában.
 • Mozdulatlanság: a mikroszkópban egy egész kis rezgés is hatalmas földrengésnek hat, így azzal tud a legtöbbet segíteni a paciens, ha a lehető leg mozdulatlanabb. Bár ez sokszor kényelmetlen lehet, a kezelés közben biztosítunk időt amikor meg tudja mozgatni az esetlegesen elmerevedett tagjait. Szeretünk úgy fogalmazni, hogy egy ilyen kezelés csapatmunka amihez a paciens így teszi hozzá a saját részét.
 • Ár: a szokványos fogorvosi kezelések árához képest elsőre drágának tűnhet egy mikroszkópos kezelés ára. Fontos azonban megérteni, hogy az ehhez szükséges csúcstechnológiás eszközök és anyagok költsége nagyon magas. Emellett egy fog teljes mikroszkópos kezelése megmentheti a fogeltávolítástól. Egy fog mikroszkópos módszerrel való megőrzése jelentősen olcsóbb, mint az adott fog pótlása a legmodernebb elvek szerint. A saját fog megtartása sokszor a legjobb megoldás így hiszünk benne, hogy a magasabb árral nagyobb értéket is közvetítünk.